18. feb, 2018

Genieten

De specht in het park is een zwaargewicht. Zijn monotoon maar ijverig geklop op de boom is een veel zwaardere dan die van de specht bij mijn huis. Vader specht? Ineens popt het verhaaltje op dat mijn moeder altijd voorlas over de drie beren in het bos. Vader, moeder en kindje Beer. En ik was altijd dat kindje. Gek idee dat ik al bijna 18 jaar ineens een moeder Beer ben. Die verhalen voorlas en soms nog leest aan haar telg. Die alle woorden tot zich nam. Om vervolgens, zonder dat hij kon lezen, alles naadloos herhaalde. Van het begin tot het eind. Zoals hij nu nog mijn woorden herhaalt. Als het hem uitkomt. Of me er fijntjes op wijst dat ik het al drie keer eerder zei. Maar wel een telg die zonder een woord te leren voor zijn Nederlands een 8.8 staat. Tegelijk ook het enige cijfer dat er zo positief uitspringt.

Het is heerlijk buiten. Vrieskou, zo zegt Belofte. Met rijp op het gras, de zon die schijnt. Alles is helder. Alsof de lucht open is. Of ben ik het zelf? Sta ik zelf open? En voel ik als nooit tevoren. Voel ik de woorden mijn hoofd instromen. Het gesprek met de stoere voetbalvader langs de lijn staat in mijn geheugen gegrift. Alles wat hij zegt snijdt hout. Maanden heb ik hem niet gesproken, maar hij weet alles van me. Leest mijn blog en volgt me zo op een afstand. Hoe vrolijk en monter oogt hij. Geniet zichtbaar van de mensen om hem heen. Zijn kind in het veld. Zijn lief naast hem. “Ik ben niet bang voor de dood. Ik weet namelijk zeker dat het niet stopt hierna. Wat kijk ik er naar uit mijn vader weer te zien.” In de kantine geeft hij een rondje. “Nu kan het nog.” Gegrinnik volgt. Galgenhumor. Ik houd er zo van.

Als ik thuiskom van het park maak ik voor mezelf de grootste cappuccino die maar kan. Over de veel te dikke laag melk strooi ik suiker. Ga zitten op de bank en lepel het tergend langzaam naar binnen. Kijk naar de prachtige mooie roos die ik kreeg van mijn lieve Valentijn. En neem me voor vanaf nu alleen maar te gaan genieten. Van alles wat er is. Als klein eerbetoon aan die hele stoere vader.

Meest recente reacties

03.07 | 20:43

xx

03.07 | 18:20

Word hier zó blij van lieve Sil!

26.08 | 17:13

😘

26.08 | 17:04

Zo herkenbaar, vooral dat stukje coronavrij.... Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met m'n baan, maar ik had mezelf ook gewoon een paar vrije weken gegund.....

Deel deze pagina